Lasses recept

Lasses fisksoppa

Kvant Vara
2 pkt Soppgrönsaker (morötter, rotselleri, lök, kålrot, etc)
lagomMatolja
3 klyftorVitlök
1 flaskaVitt vin (torrt)
lagomVatten
0.5-1 liter Grädde (fet)
0.25 g Saffran
lagom Salt
litet Cayenne peppar
4-8 hg Fisk
lagom Favorit kryddor
  1. Hacka grönsakerna.
  2. Hacka vitlöken och bryn den snabbt i mycket olja, så att olja tar till sig av den underbara vitlöksdoften.
  3. Lägg i grönsakerna i den vitlöksdoftande oljan och låt de fräsa och suga upp den varma oljan en liten stund.
  4. Häll i vinet och koka grönsakerna mjuka i det vita vinet, om det behövs så kan man ha i litet vatten. Låt grönsakerna koka så länge som möjligt, minst 30 min. Om man vill ha en mer fyllig smak så kan man också ha i en eller flera buljongtärningar (antingen grönsak eller fisk går bra).
  5. Ta av grönsakerna och låt soppan kallna så att man kan mixa dem utan att mixern går sönder av värmen.
    Så här långt kan man förbereda i god tid före.
  6. Mixa sönder grönsakerna t.ex. med en mixerstav så att grönsaksbitarna blir så små som ni vill ha dem. Jag brukar mixa sönder dem ordentligt så att de blir pyttesmå.
  7. Sätt på soppan på plattan igen. Häll i grädden, saffranet och litet cayenne peppar. Låt allt koka upp.
  8. Lägg i fisken och låt allt koka tillsammans tills fisken är klar. Smaka av och krydda.
  9. Servera gärna tillsammans med Aioli och vitt bröd.

Lars Eriksson
Last modified: Sun Jul 15 22:30:50 W. Europe Daylight Time 2001