Göm meny

Min personliga sida:


Om mig

Kommer från Lidköping i sydvästra delen av Sverige , har jag nu avgjord ner i Mantorp utanför Linköping i sydöstra delen bor med två katter. Jag känner att klippa gräsmattan tar hela min leasure tid . Att äga ett hus inte hålla dig på tårna och på fötterna men.

Jag har alltid haft en svag punkt för att ta alla typer av maskiner från varandra , och senare , ibland även sätta ihop den igen . Sedan innan jag kan minnas har jag varit på elektriska saker ( ja , jag har haft närkontakt med både 220 ??och 310 volt --- men kom ut klokare ) . Jag förstod aldrig etiketten på radio " inga delar inuti " , vände alla dessa radioapparater sig vara precis proppfull med servicedelar !

Efter att ha tagit min MS examen i fysik och elektroteknik jag arbetade för ett par år med att göra matematiska modeller av fysikaliska system och utveckla styralgoritmer för processerna också. Men eftersom jag alltid har varit intressant att undervisa Jag hittade senare en ockupation som forskningsingenjör vid Linköpings universitet där jag kunde kombinera mina intressen i undervisningen och elektronik . I det nya millenniet gick jag undervisa studenter i " något med datorer " --- som min mamma uttrycker det --- på heltid .

Hur det hela började

Det finns i generna . Min pappa är en radioamatör och jag fortfarande livligt minns en tidig lördag morgon på min mormors hus , cirka 30 mil från Lidköping . Jag måste ha varit 13 eller 14 år gammal på den tiden . Vi hade precis ätit frukost när jag hittade min pappa som har en konversation via radio med en kollega skinka ( SM6DOA ) tillbaka i Lidköping . Den andra skinkan knacka ut morsekod , och pappa brukade SSB telefoni . Jag visste inte morsekod , förutom vad som visuella prickar och streck jag på något sätt hade lärt mig, så jag bara förstod detta slutet på meddelandet . Jag spetsade öronen när jag hörde pappa säga , i form av glada tonen , den andra skinkan " Sade ni skolan bränns till marken ? " . Svaret kom snart nog " di - da - da - dah di - dah " . Det tog mig en sekund eller två för att översätta tonerna till visuella prickar och streck , men dechiffrera var entydigt : " JA " ( som betyder " ja " ) . Wow ! Min skola hade arsoned . Och de närmaste termer vi hade att göra med undermåliga baracker medan huvudbyggnaden restaurerades . Och jag skulle känna genom morsekod ! Fram till dess hade jag inte riktigt förstått att morsekod kan användas för att förmedla viktig information . Men då jag visste att jag bara var tvungen att lära sig det ... Och så gjorde jag . Det tog ett tag , men vid 15 var jag en glad licensierad unge med ett helt nytt samtal : SM6JAB !

Jag hade många QSO : s tiden ( sent 70 ) , men kunde inte kombinera hobby med mina kommande studier . Och så hade jag ett förlopp nästan 15 år tills jag blev biten av felet igen . Jag kör nu morsekod glatt upp till ca 30 WPM , men för casual konversationer 23 WPM är mer bekväm . MIC är mycket sällan ens ansluten till riggen dessa dagar . Jag har försökt PSK31 , vilket låter kul , men jag skulle snarare gå till någon ol ' morsekod QSO . I själva verket , eftersom datorer är mitt uppehälle , försöker jag att hålla dem mestadels i shack . Min logg är manuell , på papper . Jag litar inte på hårddiskar nog !

" Strul " med elektronik / radio är en kul som att faktiskt vara på banden så min QSO -rate är ganska låg . Jag tillbringar mer tid med att lyssna än att faktiskt skicka . Jag undervisar också morsekod på den lokala klubben , Linköpings Radioamatörer ( sorry , endast på svenska ) . Vi använder Koch metoden med framgång. Se panelen till vänster .

Har du läst faktiskt allt ovan för att komma hit ? Fantastiskt ! Tja , klickar på ett ämne i panelen till vänster för vissa uppgifter i hobby !

Och bäst av 73 till dig , som vi säger i morse ( mening lyckönskningar )

/Micke


Idéer och feedback är hjärtligt välkomna . mail till

Mina sidor:

Om mig

SM5JAB
Ham Radio


FreeBSD

Min sida som anställd:
Michael Josefsson

Informationsansvarig: Michael Josefsson
Senast uppdaterad: 2013-10-02